bgtop.png
21437_12355_snelstart_braintraining.jpg20353_header-website-2014.png
Speel Cryptoslang
collapse_down.png
box_outer_corner.gif
box_inner_corner.gif
social-preview.jpg

Populair woordspel in meer dan 20 varianten. Drie aanwijzingen, wat wordt bedoeld?

Klik hier om te spelen.

Mijn Neurocampus
collapse_down.png
box_outer_corner.gif
box_inner_corner.gif
INLOGGEN
Bent u al gratis geregistreerd op Neurocampus.com? Vul dan hieronder uw e-mailadres en wachtwoord in om in te loggen en klik op 'Ga verder'.
Onthouden?
E-mail adres
Onthouden?
Wachtwoord
Uw wachtwoord is hoofdlettergevoelig.
gobut.gifGa verder
Wachtwoord vergeten? Klik hier

Nieuw account registrerenProblemen met Flash
|  
Info > Oefeningen
collapse_down.png
box_outer_corner.gif
box_inner_corner.gif
Dit blok duurt nog 0 dagen
211.031 leden actief op Neurocampus
Neurocampus heeft 597 oefeningen
52.460 oefeningen gedaan dit blok
Tip 5 Braintraining vandaag:
1DeciBreuk2VersWater3BarCode4LandGrootte5Anagram
Top 5 Braintraining vandaag:
1BellenBlaas2WaardeSom3TrioCombi
Vul uw gegevens in!
collapse_down.png
box_outer_corner.gif
box_inner_corner.gif
enveloppe_profiel_invullen_120x90.jpgWilt u kans maken op mooie prijzen? Zorg dan dat uw profiel compleet is ingevuld. Vergeet uw adresgegevens niet. Want die hebben we uiteraard nodig om te weten waar de prijzen naartoe kunnen.
dcfbox_outer_corner.gif
dcfbox_inner_corner.gif
Hersenweetjes > Interessante weetjes over uw brein
Denkfout van de gokker
roulette.jpgBent u al eens naar het casino geweest? En zag u elke keer het balletje van de roulette op zwart vallen? Dan zou hij de volgende keer toch op rood moeten vallen? Mensen zijn van nature geneigd om te denken dat toeval een compenserende kracht heeft. Na al die zwarte balletjes in de roulette, moet het balletje toch een keer op rood terechtkomen? Echter: bij los van elkaar staande gebeurtenissen is er geen compenserende kracht. Elke worp van het balletje is een geval op zich. 
Slaapliedjes
slaapliedjes.jpgOnze hersenen hebben slaap nodig om te herstellen en de informatie van de dag te verwerken. Slaapproblemen leiden dan ook vaak tot concentratieproblemen, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Luisteren naar muziek is één van de tips om beter te kunnen slapen, maar het wetenschappelijke bewijs hiervoor ontbrak nog. Deense onderzoekers hebben na grondig onderzoek geconcludeerd dat 25 tot 60 minuten muziek luisteren voor het slapen gaan, bijdraagt aan een betere slaapkwaliteit van volwassen met slaapstoornissen. Hoe muziek de hersenen precies beïnvloedt, is nog een grote interessante vraag. 
Goede genen
vader.en.zoon.jpgBent u goed in wiskunde en lezen? Dan is de kans groot dat dat in uw genen zit! Waarschijnlijk beïnvloeden deze genen bepaalde hersenfuncties die bij zowel lezen als rekenen van pas komen. Dat melden onderzoekers van het University College in London. Ze testten 12-jarigen uit 1200 Britse gezinnen op leesvaardigheid en aanleg voor wiskunde. De genen zijn echter niet doorslaggevend voor een carrière. De omgeving is dat wel.  
Slaaphormoon en MS
slapen.jpgKlachten van multiple sclerose (MS) zijn vaker heftiger in de zomer dan in de winter. Onderzoekers stonden een lange tijd voor een raadsel, maar hebben nu een link gevonden tussen het schommelen van de klachten en het ‘slaaphormoon' melatonine. MS-klachten ontstaan doordat gezonde zenuwcellen worden aangevallen door het eigen immuunsysteem. Onderzoekers vermoeden dat het slaaphormoon deze aantasting tegengaat. Kortere blootstelling aan zonlicht in de winter zorgt voor meer melatonine-aanmaak en dus een betere bescherming van de zenuwcellen. Voor een mogelijk medicijn met melatonine is nog veel meer onderzoek nodig.
Beter leren dankzij middagslaapje
middag-slaapje.jpgKinderen die een middagslaapje doen, kunnen beter leren. Dat blijkt uit onderzoek. Kleuters die na de lunch een uurtje slapen, slaan informatie efficiënter op. Na een dutje herinneren ze zich ongeveer 10% meer van de behandelde lesstof. En daar hebben ze zelfs de volgende ochtend nog profijt van. Na een geheugentaak treden in de slaap zogenaamde slaapspoelen op. Dat zijn korte periodes van verhoogde hersenactiviteit. 
Mantelzorgen maakt gelukkig
mantelzorg.jpgWilt u gelukkiger worden? Word dan mantelzorger. Zorgt u voor een ziek of gehandicapt familielid, vriend of kennis? Dan bent u gelukkiger dan iemand die dat niet doet. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Wel belangrijk is de duur van de zorg. Die moet minder dan zes uur per week zijn. Meer dan 11 uur per week zorg verlenen, blijkt het geluksgevoel juist te verlagen. 
Verloren herinneringen
crop_7758474.jpgHerinneringen zijn sterker dan gedacht. Wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk ontdekten dat herinneringen vaak nog wel aanwezig zijn in de hersenen, ook al denken mensen zelf van niet. Herinneringen worden opnieuw geactiveerd in de hippocampus, voordat ze worden opgeslagen. Voorheen dacht men altijd dat oude herinneringen werden ‘gewist' door nieuwe gebeurtenissen. De onderzoekers laten nu zien dat deze herinneringen meer verstopt zitten achter nieuwere herinneringen. Deze ontdekking is van groot belang voor het onderzoek naar medicijnen voor bijvoorbeeld schizofrenie.
Op je zij
21165_slapenopzij.jpgSlapen op je zij is beter voor je mentale gezondheid. Onderzoek uit New York toont aan dat dit mogelijk is. De wetenschappers ontdekten dat afvalstoffen in de hersenen sneller worden opgeruimd, als mensen op hun zij slapen. Dit is belangrijk in het voorkomen van ziektes zoals alzheimer. Men wist al dat er in de hersenen wordt opgeruimd terwijl we slapen, maar dat de slaaphouding daar toe kan bijdragen was nog niet bekend. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat bij de meerderheid van de mensen, en ook bij dieren, slapen op de zij favoriet is.
Bomen beklimmen verbetert geheugen?
dsc_0836.jpgIn bomen klimmen en op een balk balanceren verbeteren het werkgeheugen. Dit beweren wetenschappers uit Florida. Ze ontdekten dat het werkgeheugen wordt getraind, als mensen activiteiten doen waarin ze zich bewust moeten zijn van hun lichaam en de omgeving. Het werkgeheugen is vooral belangrijk voor het actief opslaan en verwerken van informatie. Zelfs een paar uurtjes bezig zijn met een evenwichtsbalk bleek de capaciteit van het werkgeheugen van verschillende proefpersonen al met 50% te vergroten. Volgens de onderzoekers worden door activiteiten waarover je moet nadenken, dus zowel lichaam als hersenen getraind.
Braintraining op latere leeftijd helpt!
20448_braintraining.jpg

Wilt u tot op hoge leeftijd uw eigen huishouden runnen? En zelfstandig kunnen autorijden? Dan bent u aan het goede (web-)adres! Een team wetenschappers van de John Hopkins Universiteit in Baltimore onderzocht het effect van hersenoefeningen bij ouderen. En wat blijkt? 10 jaar na dato is het effect van hersengymnastiek nog steeds zichtbaar! Welke oefening doet u vandaag?

Laag bloedsuikergehalte goed voor brein
bloedsuikergehalte.jpgEen hoog bloedsuikergehalte zorgt vaker voor geheugenproblemen. Zelfs bij mensen die geen last hebben van diabetes, aldus Duits onderzoek. Mensen met een laag bloedsuikergehalte scoren beter op geheugentests. Ook hun hippocampus – die een belangrijke rol speelt bij het geheugen – blijkt groter. Wellicht dus dat gezonde voeding en veel bewegen geheugenproblemen in de toekomst kunnen voorkomen! 
Amygdala reguleert ademhaling
zoom.respiration.300x150.jpgHet hersengebied dat betrokken is bij het reguleren van de ademhaling tijdens epileptische aanvallen is ontdekt! Onderzoekers uit Iowa ontdekten dat de ademhaling stokte als de amygdala, het hersengebied dat ook belangrijk is bij emoties, werd gestimuleerd. Bij epilepsiepatiënten kan een aanval verspreiden naar de amygdala, wat kan leiden tot het (tijdelijk) ophouden van de ademhaling. Dit kan zelfs leiden tot de dood. Nu men er achter is dat dit een oorzaak kan zijn van plotselinge dood van epilepsiepatiënten, kunnen er voorkomende maatregelen worden genomen.  
Vrouwen beter in multitasken
multitasken.jpgKoken, telefoneren en de tafel dekken. De meeste vrouwen kunnen dit allemaal tegelijk. Terwijl mannen zich vaak richten op één taak. Bij velen bekend, maar wat verklaart dit verschil? Uit onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania, blijkt dat de signalen in mannelijke hersenen vooral van voor naar achter lopen. Bij vrouwen gaan ze van links naar rechts. Volgens de onderzoekers zouden deze verschillen dit fenomeen kunnen verklaren. Andere deskundigen blijven sceptisch over dit verband.
Vaccin tegen verslaving?
death.by.vaccin.needle.jpgOnderzoekers gebruikten een eiwit uit een bacterie om het immuunsysteem te activeren. De bacterie valt cocaïne aan als deze het lichaam binnenkomt en gaat ook de cocaïne-effecten tegen. Dat kan  gebruikers helpen met afkicken, al is er nog klinisch onderzoek nodig.  
‘Zoetjes’ geven brein geen voldoening
zoet.jpgBent u een zoetekauw? Dan kunt u beter niet kiezen voor ‘zoetjes’. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers. Anders dan gewone suiker activeren ‘zoetjes’ niet die hersendelen die leiden tot een gevoel van ‘beloning’. Dit zorgt ervoor dat je snel weer trek krijgt in calorierijk eten. Dus wilt u nog wat kilo’s afvallen? Let dan op de verpakking!
Rem op hersentumor
images.001.jpgHersentumoren zijn lastig te behandelen. Zowel na bestraling, chemotherapie of chirurgisch verwijderen van de tumor is de kans op terugkeer groot. Onderzoekers uit Washington denken dat dit komt door de aanwezigheid van tumorstamcellen. Deze stamcellen zijn minder gevoelig voor de behandeling en groeien dus snel uit tot een nieuwe tumor. Deze stamcellen hebben een bepaald eiwit nodig om goed te groeien. Grote hoeveelheden van het eiwit stimuleren de tumorgroei. Als dit eiwit niet aanwezig is, kan de tumorgroei tot 95% afnemen! Omdat dit een verbetering in de behandeling van hersentumoren kan zijn, wordt er nu onderzoek gedaan naar hoe de productie van dit eiwit bij patiënten geblokkeerd kan worden. 
Moederliefde beïnvloedt het brein
moederliefde.jpgMoederliefde blijkt de hersenen direct te beïnvloeden. Dat hebben wetenschappers aangetoond. Kinderen waar moeders veel tijd en energie in stoppen, hebben een 10% grotere hippocampus. Dit deel van de hersenen is betrokken bij het leren en opslaan van informatie. Ook zorgt de hippocampus ervoor dat we op de juiste manier op stress reageren. De zorg van ouders verdient dan ook meer aandacht, aldus de onderzoekers. 
Nieuwe link?
link-icon.jpgLymfevaten lopen door tot in de hersenen. Onderzoekers uit Virginia ontdekten namelijk lymfevaten die nog niet eerder zijn beschreven. Deze vaten beginnen in de nekwervels en monden uit in de hersenvliezen. Zelfs bij gezonde mensen vonden de wetenschappers immuuncellen in de hersenen. De hypothese van de onderzoekers is dat de nieuw ontdekte lymfevaten zowel vloeistof als immuuncellen naar de hersenen brengen. Deze ontdekking geeft een nieuw beeld over de communicatie tussen het immuunsysteem en de hersenen. Dit is van cruciaal belang voor neurologische ziektes die mede worden veroorzaakt door het immuunsysteem zoals Multiple Sclerose (MS).
Kamperen
206.jpgMoeilijk in slaap vallen of 's ochtends moeite hebben met uit bed komen. Dit probleem, waar veel mensen last van hebben, wordt mogelijk veroorzaakt doordat onze interne klok ontregeld wordt door de grote hoeveelheid kunstlicht waaraan we worden blootgesteld. Tablets en smartphones zijn de laatste jaren ook een grote bron van kunstlicht. Volgens Amerikaanse onderzoekers is de interne klok te resetten, door een weekje te kamperen in de vrije natuur. De proefpersonen gingen eerder slapen en werden eerder wakker.
Pijnlijk
21089_pijn1.jpgPijn wordt door alle mensen anders ervaren. Volgens onderzoekers uit Zweden kan de pijnrespons gemanipuleerd worden door de pijnprikkel te koppelen aan een afbeelding. Mensen die mee deden aan het onderzoek kregen verschillende gezichten te zien. Elk gezicht werd gekoppeld aan een pijnprikkel. Als deelnemers vervolgens een gezicht zagen dat verbonden was met een sterke pijnprikkel, voelden zij meer pijn. Dit gebeurde ook als ze de afbeelding te kort zagen om bewust waar te nemen. De wetenschappers denken daarom dat onbewust leren een belangrijke rol speelt in het ervaren van pijn.
Dorst
images.002.jpgOnderzoekers hebben aangetoond aan dat het drinken van een halve liter water de reactiesnelheid verhoogt. Proefpersonen die water dronken voor het uitvoeren van een cognitieve taak bleken 14% sneller te reageren dan personen die niets dronken. Het effect lijkt het grootst te zijn bij mensen die veel dorst hebben. De onderzoekers denken dat vochttekort direct van invloed is op de prestaties van de hersenen.
Moleculaire 'lijm' helpt bij zien
21074_vrouw_bedekt_oog_414x414.jpgBewegende beelden zoals een voorbijgaande auto zien we helder en scherp, terwijl een foto ervan vaak wazig is. Onderzoekers uit Californië ontdekten hoe de hersenen het beeld corrigeren. Ze vonden een soort moleculaire lijm (Contactin-4) die ervoor zorgt dat de bewegingssensoren in de ogen signalen kunnen geven aan onze hersenen. De cellen die beweging registreren zijn de enige cellen die de moleculaire lijm bevatten. Op deze manier kan, al tijdens de ontwikkeling in de baarmoeder, een goed oog-hersennetwerk worden gebouwd.
Risico nemen loont?
risk.ahead.sign.low.res.jpgTieners staan erom bekend meer en grotere risico's te nemen. Wetenschappers uit Illinois hebben onderzocht hoe dit komt en of dit gedrag te beïnvloeden is. In het onderzoek legden een groep jongeren een gesimuleerd verkeerstraject af in aan- en afwezigheid van hun moeder. De groep zonder moeder nam meer risico's en dit activeerde het beloningsgebied (basale ganglia) van de hersenen. Dit gebied bleef echter inactief in de groep met hun moeder. In plaats daarvan werd een gebied geactiveerd dat betrokken is bij gedragsregulatie. De aanwezigheid van de moeder verandert dus hoe puberhersenen reageren op het nemen van risico's.
Hersenen: man, vrouw of beide?
21059_hersenen.jpg

De hersenen van mannen zijn anders dan die van vrouwen. Dit is algemeen bekend, maar wetenschappers uit Maryland hebben nu een beter idee over hoe dit tot stand komt. Vroeg in de zwangerschap is er een periode waarin de hersenen mannelijke of vrouwelijke eigenschappen krijgen. Na deze periode kan dit niet meer veranderden. De onderzoekers is het echter gelukt om hersenen van een jonge vrouwelijke rat meer mannelijk te laten worden door estradiol (een soort testosteron) te geven. Door het onderzoek hoopt men duidelijker te krijgen hoe de hersenen het geslacht bepalen.

Krachtige hersenen
plaatje_hersenweetje.jpgJe spieren sterk houden met alleen je hersenen. Het lijkt te mooi om waar te zijn. Toch hebben onderzoekers van de Ohio Universiteit aangetoond dat dit kan! In het onderzoek hadden de proefpersonen hun onderarm in het gips, waardoor ze hun hand en pols niet meer konden bewegen. De helft van de groep moest zich inbeelden dat ze bewegingen met hun pols maakten. Na vier weken bleek dat de inbeeld-groep 50% minder kracht verloren had in hun spieren dan de groep die dit niet deed. Dit laat zien dat door bewegingen in te beelden, de spieren sterk kunnen blijven.
Emotioneel
media_xl_1891239.jpgWetenschappers hebben aangetoond dat mannen meer moeite hebben met het inschatten van emoties van vrouwen dan met het inschatten van emoties van andere mannen. Ze hebben dit onderzocht door mannen in een MRI-scanner te leggen, terwijl ze naar verschillende foto's van ogen keken. Het bleek ook dat bij het inschatten van emoties in mannelijke of vrouwelijke ogen, bij de mannen verschillende hersengebieden actief zijn. Dit zou betekenen dat mannen- en vrouwenemoties in verschillende hersengebieden verwerkt worden.
Pinkeltje
images.005.jpgOnderzoek toont aan dat kinderen die vier tot acht weken te vroeg worden geboren een verhoogde kans hebben op ontwikkelingsproblemen en minder goed scoren qua IQ, ontwikkeling van visueel-ruimtelijke vaardigheden zoals puzzels leggen en aandacht, in vergelijking met op tijd geborenen. Waarschijnlijk ontwikkelen hersenen van te vroeg geborenen zich anders dan van kinderen die voldragen zijn. Dit bleek uit de zogenoemde Pinkeltje-studie die mede door de Hersenstichting is gesubsidieerd.
Woord of plaatje?
1393_g44m4hfpubc.jpgOf het nou de krant, een spannend boek of een reclamebord op straat is, we lezen iedere dag. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe de hersenen in staat zijn zo snel de juiste woorden te herkennen. Onderzoekers uit Georgetown hebben ontdekt dat bekende woorden niet letter voor letter worden herkend, maar als één geheel. De hersenen zien het woord dus meer als een afbeelding. In het achterste deel van de hersenschors (de visuele cortex) wordt deze afbeelding vervolgens geïdentificeerd. Door beter te begrijpen hoe lezen werkt, kunnen er nieuwe methodes bedacht worden voor mensen die problemen hebben met lezen.
Ogen dicht!
unknown-13.jpegOoggetuigen herinneren zich meer als zij hun ogen gesloten houden. Wetenschappers van de Universiteit van Surrey testten 178 personen wanneer zij zich het meeste konden herinneren na het kijken van een film. Proefpersonen die hun ogen dichthielden hadden 23% meer vragen goed, dan de mensen die hun ogen open hadden. Naast wat ze hadden gezien, konden deze mensen ook beter terughalen wat ze hadden gehoord. Deze ontdekking zou kunnen helpen als getuigen worden ondervraagd door de politie of de rechter.
Met een schok in slaap
unknown-11.jpegVeel mensen schokken net voordat ze in slaap vallen. Wetenschappers ontdekten dat deze ongecontroleerde bewegingen plaats vinden in de zogenaamde 'hypnagoge toestand'. In deze fase schakelen de hersenen over van de bewuste naar de onbewuste toestand. Een mogelijke oorzaak is dat de hersenen gemixte signalen doorgeven aan de spieren. Dit zou weer komen doordat er een strijd is tussen stoffen (neurotransmitters) die worden gemaakt tijdens onze slaap en stoffen die worden gemaakt als we wakker zijn.
Pijnvrij door spinnengif
spin.116.352832.jpgVeel mensen hebben last van chronische pijn. Wereldwijd zelfs één op de vijf mensen! De bestaande pijnstillers werken vaak onvoldoende en hierdoor is er behoefte aan nieuwe medicijnen. Onderzoekers uit Australië hebben geprobeerd nieuwe pijnstillers in spinnengif te vinden. Het gif van spinnen bevat namelijk veel stoffen die de communicatie tussen hersencellen verstoren. De onderzoekers testten gif van 205 spinnensoorten op de aanwezigheid van deze stoffen. Er werden zeven soorten gevonden die mogelijk pijnsignalen naar de hersenen kunnen blokkeren. Verder onderzoek is nodig om te testen of pijn inderdaad kan worden geblokkeerd met deze stoffen.
Linkshandige mannen
140703102940.large.jpgIn de zomer worden minder linkshandige mannen geboren. Dit laten wetenschappers uit Wenen zien, hoewel het bewijs indirect is. Mensen die rechtshandig zijn, hebben een dominante linker hersenhelft. Onder invloed van testosteron groeit de linkerhelft van de hersenen minder snel in de baarmoeder. Daglicht verhoogt de hoeveelheid testosteron. Doordat er in de zomer meer daglicht is, wordt er meer testosteron in de baarmoeder aangemaakt en groeit de linkerhersenhelft van de foetus minder snel. Hierdoor zijn de mannelijke baby's die in de winter worden geboren vaker linkshandig.
Hip
parkinson.1.jpgOnderzoek uit Italië toont aan dat bij de ziekte van Parkinson de hippocampus mogelijk verantwoordelijk is voor symptomen zoals vermoeidheid en een verminderd geheugen. De hippocampus communiceert met het zogenoemde 'dopaminerge systeem', verantwoordelijk voor de productie van dopamine. Bij mensen met de ziekte van Parkinson is er een tekort aan hersencellen die dopamine kunnen produceren. Mogelijk is de hippocampus door de communicatie met het dopaminerge systeem ook betrokken bij het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson.
Hart onder de Riem
images-5.jpegHartpatiënten hebben vaak depressieve klachten. Door een bewegingsprogramma te volgen van anderhalf uur per week onder supervisie, bleken hartpatiënten minder somber te zijn dan anders. Vergeleken met een controlegroep bleken de bewegers na drie maanden, en na een jaar voortzetting van het bewegingsprogramma, minder somber. 
Vriend of vijand?
20864_unknown-8.jpegKinderen van 9 maanden oud kunnen al zien of mensen vrienden zijn of niet. Dit is gebleken uit recent onderzoek. Onderzoekers lieten de baby's video's zien van volwassenen. Deze volwassenen deden twee dingen: eten en zich als vrienden (of niet) gedragen. De baby's gaven verbaasde reacties als de volwassenen zich als vrienden gedroegen, maar het niet eens waren over het eten. Hieruit trokken de onderzoekers de conclusie dat baby's weten dat mensen eerder vrienden zijn als ze dezelfde mening hebben.
Depressief brein heeft soms demente trekjes
images-4.jpegAan dementie gaat opvallend vaak een periode van depressie vooraf. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek in het tijdschrift Neurology. De studie werpt een sprankje licht op het ontstaan van dementie, een ziekte die in onze vergrijzende samenleving circa één of de vijf ouderen treft. Dementie en depressie, er is een relatie, maar hoe sterk of voorspellend die is, niemand die het nog kan zeggen. 
Eigen vrije wil?
wegwijzers.jpgWe denken dat we onze keuzes uit eigen beweging maken. Maar nu toont onderzoek van de Universiteit van Californië aan dat dit misschien niet helemaal het geval is. De wetenschappers lieten zien dat de ‘achtergrondgeluiden' van de hersenen invloed hebben op onze keuzes. Deze achtergrond bestaat uit elektrische signaaltjes die altijd aanwezig zijn in de hersenen. Door de soort activiteit van deze achtergrond te meten konden de onderzoekers voorspellen wat de proefpersonen gingen kiezen. Dit laat zien dat deze achtergrondsignalen onze keuzes beïnvloeden.
Tussen de oren?
media_xl_5286061.jpgEen specifiek stofje (het molecuul Nbbp) blijkt verantwoordelijk voor het doorgeven van het jeuksignaal aan de hersenen. Bij muizen is aangetoond dat ze geen jeuk meer hebben als de aanmaak van dit molecuul wordt geblokkeerd. De wetenschappers hopen gelijksoortige moleculen bij mensen te vinden, zodat die uitgeschakeld kunnen worden bij patiënten met chronische jeuk.
Belezen hersenen
20819_515590.000.jpgHet lezen van een goed boek kan de hersenen veranderen. Hersenscans van proefpersonen lieten zien dat mensen die een boek hadden gelezen, meer verbindingen hadden in hun hersenen dan proefpersonen die geen boek hadden gelezen. Zo waren verbeteringen zichtbaar in het hersengebied dat verantwoordelijk is voor het begrijpen van taal, maar ook in de groeve tussen de hersenhelften in. Dit laatste verbetert de beweeglijkheid. De veranderingen in de hersenen waren zelfs vijf dagen na het lezen van het boek nog te zien.
Jeugdherinneringen
wegdromenbd.jpgDe eerste herinneringen van onze jeugd zijn vaak van eerder dan we zelf denken. Dit concluderen wetenschappers uit Canada. Momenteel wordt aangenomen dat we van de tijd voor ons 4e levensjaar geen bewuste herinneringen hebben. Het onderzoek uit Canada toont echter aan dat de eerste herinneringen vroeger zijn dan kinderen zelf denken. Dit werd onderzocht door de kinderen op twee momenten te vragen naar een specifieke herinnering. In het tweede gesprek (een paar jaar later), dachten de kinderen dat de herinnering later was dan in werkelijkheid.
Linkshandige mannen
unknown-3.jpegIn de zomer worden minder linkshandige mannen geboren. Dit laten wetenschappers uit Wenen zien, hoewel het bewijs indirect is. Mensen die rechtshandig zijn, hebben een dominante linker hersenhelft. Onder invloed van testosteron groeit de linkerhelft van de hersenen minder snel in de baarmoeder. Daglicht verhoogt de hoeveelheid testosteron. Doordat er in de zomer meer daglicht is, wordt er meer testosteron in de baarmoeder aangemaakt en groeit de linkerhersenhelft van de foetus minder snel. Hierdoor zijn de mannelijke baby's die in de winter worden geboren vaker linkshandig.
Uitgerust naar het werk
20795_0_0_0_0_250_166_csupload_752334.jpgNatuurlijk licht in een kantoor leidt tot betere nachtrust. Dit vonden onderzoekers aan de Universiteit van Illinois. Kantoormedewerkers die direct natuurlijk licht hadden, binnen 7 meter van het raam, sliepen gemiddeld 46 minuten langer dan hun collega´s die geen direct natuurlijk licht hadden. De mogelijke verklaring hiervoor is dat natuurlijk licht belangrijk is voor het instellen van de biologische klok. De biologische klok zit in onze hersenen net achter de ogen in de zogenaamde suprachiasmatische nucleus. De biologische klok zorgt voor synchronisatie van de hersenen en het lichaam, dit is belangrijk voor onze gezondheid volgens de wetenschappers.
Daar buiten loopt een schaap
f008eba62affed5df1ffb0e440d8ee4a.jpeg
Slaapwandelen blijkt meer in de populatie voor te komen dan eerder gedacht. Bijna 30% van de mensen heeft er ooit een keer in het leven mee van doen. Slaapwandelaars hebben vaker een familiehistorie op dat gebied en het wordt ook wel gekoppeld aan verschillende psychologische en psychiatrische condities en aan medicijngebruik.
Slaapdeprivatie, onderbroken slaap en heel diep slapen lokken het gedrag vaker uit.
Eeuwig jong?
upload02.verjonging.01.jpgEen deel van de hersenen blijft voor altijd jong. Dit suggereren wetenschappers aan de universiteit van Adelaide (Australië). Ze lieten zien dat de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het ruimtelijk functioneren bij oudere mensen nog hetzelfde werken als bij jonge mensen. Het ruimtelijk functioneren is belangrijk voor onder andere lopen, auto rijden en dingen oppakken. De hiervoor verantwoordelijke hersengebieden liggen in de rechterhersenhelft. De wetenschappers gaan nu op zoek naar een verklaring waarom de rechterhersenhelft minder snel veroudert dan de linkerhersenhelft. Dit kan inzicht geven in hoe veroudering werkt.
Chocolade en geheugen
zwartechocoladeeten.jpgWetenschappers uit de VS beweren dat een stof die veel voorkomt in chocolade het geheugen verbetert. De stof, flavanol, is een antioxidant. Proefpersonen tussen de 50 en 69 jaar kregen een paar maanden een testdrankje waar veel of weinig flavanol in zat. Daarna ondergingen ze een geheugentest. De proefpersonen die flavanol hadden gekregen scoorden veel beter tijdens de geheugentest dan de andere groep. Ook hersenscans wezen uit dat een bepaald gedeelte van de hersenen actiever was na de inname van flavonol. Voordat u massaal chocolade gaat eten; in één chocoladereep zit slechts een fractie van de hoeveelheid flavanol die het drankje zat. 
Maakt internet ons dommer?
informatie.overload.jpgMaakt internet ons dommer? Deze vraag wordt regelmatig gesteld. Want we zijn tenslotte niet meer gewend om zelf informatie te houden, op te slaan in ons brein, maar om altijd naar informatie te zoeken op het internet. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer men er vanuit gaat dat de informatie altijd nog terug te zoeken is, men geen moeite doet om de informatie zelf te onthouden. Wanneer men weet dat de informatie niet meer aanwezig zal zijn op internet, zal ons brein veel meer onthouden. De technologische ontwikkelingen hebben interessante effecten op hoe we functioneren. We worden er niet persé dommer van maar we gebruiken ons brein op een andere manier.
Excuseren helpt!
excuseren.jpgSorry voor de vertraging van deze trein! En sorry dat u helemaal nat geregend bent! Een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat dit soort ‘onzin’ excuses beloond worden. Hoe dat onderzocht is? Op een regenachtige dag. Een acteur bood een onbekende zijn excuses aan voor het weer. En vroeg daarna zijn telefoon te leen. Met excuses kreeg hij de telefoon in 74% van de gevallen. Zonder in slechts 9%. Dus wil je wat gedaan krijgen? Excuseer je dan eerst!
Hoe slimmer, hoe ouder?
einstein.jpgHet gen dat ervoor zorgt dat iemand langer leeft, is ook verantwoordelijk voor betere hersenfuncties. Dit toonden wetenschappers uit San Francisco aan. Mensen met een bepaalde variant van dit zogenaamde KLOTHO-gen kunnen beter nadenken, leren en dingen onthouden dan mensen die dit gen niet hebben. Omdat bij deze mensen de hersenen beter werken, slijten de hersenen ook minder snel. 
Mening mannen over schoonheid vrouwen
manvrouw.jpgVallen mannen eerder op sexy vrouwen of op slimme vrouwen? Uit onderzoek van Volkskrant magazine blijkt dat mannen een intelligente vrouw verkiezen boven een seksueel aantrekkelijke vrouw. En nog een verrassing: mannen vallen eerst voor de ogen. En daarna pas voor de borsten en billen. De uitkomsten van dit onderzoek bevestigen menig clichébeeld over de smaak van mannen. Maak wijken er ook vaak van af. Zo willen de meeste mannen graag een jongere vrouw als partner. Maar vindt gemiddeld 69 procent hoge hakken overbodig en bedankt ruim 57 procent voor sexy lingerie. 
Kleinere hersenen door roken
hersenen-roken.jpgOnderzoek onder 266 kinderen toont aan: zwangere vrouwen die roken, zorgen voor kleinere hersenen bij hun kroost. Op 8-jarige leeftijd is hun hersenvolume kleiner dan bij kinderen van wie moeders niet rookten. Ook blijken ze vaker last te hebben van psychische klachten. Die klachten gaan samen met een dunnere frontale cortex. Dat is het gebied dat betrokken is bij het regelen van emoties.
Eetverslaving of voedselverslaving?
eetverslaving.jpgTot nu toe wordt overgewicht vaak verklaard doordat mensen verslaafd zijn aan voedsel. Volgens wetenschappers uit o.a. Edinburgh en Utrecht zijn deze mensen echter niet verslaafd aan de stoffen in voedsel, maar is het gedragsverslaving. Ze hebben een psychologische drang naar eten, geen lichamelijke drang zoals bij een drugsverslaving het geval is. Deze vondst toont aan dat deze mensen mogelijk een hele andere therapie nodig hebben dan drugsverslaafde mensen. Om gedragsverslaafde patiënten zo goed mogelijk te helpen, wordt er verder onderzoek gedaan naar een andere soort therapie.
Waar bent u? En waar gaat u naartoe?
20719_besef.pngWaar komt het besef vandaan van waar u bent en waar u naartoe gaat? De hersenen van de mens bevatten speciale neuronen die die informatie bijhouden. Deze neuronen geven de hersenen onafhankelijk van de waarneming een soort coördinatenstelsel. Daarmee wordt de plaats van objecten in de ruimte bepaald. Samen leveren deze systemen een cognitieve kaart van de omgeving op. Een soort Tomtom dus! 
Sneller reageren? Drink water!
water-drinken.jpgEen halve liter water per dag drinken, is goed voor het reactievermogen. Dat toont Brits onderzoek aan. Volgens de onderzoekers werkt het brein sneller als je dorst lest met water. Drinkt u water tijdens het uitvoeren van een cognitieve taak? Dan reageert u 14% sneller dan iemand die geen water drinkt. Ongeveer 80% van het brein bestaat uit water. Dus is het belangrijk dat u genoeg water binnenkrijgt.
Veel vrienden maakt fitter!
20682_vrienden.jpgHeeft u veel vrienden? Dan bent u waarschijnlijk fitter dan uw eenzame medemens.
Eenzaamheid zorgt namelijk voor gezondheidsklachten als meer pijn, vermoeidheid en symptomen van depressie. Maar gelukkig valt dit goed te verminderen met cognitieve gedragstherapie. Door middel van deze therapie nemen de pijnen, de vermoeidheid en de depressie af.  En kunt u met een stralende glimlach op pad om nieuwe mensen/vrienden te leren kennen!
Effect media op brein
media.jpgHeeft u een smartphone? Dan doet u waarschijnlijk vaak meerdere dingen tegelijk. Even uw mail checken terwijl u internet afgaat. Of een gesprek voeren en tegelijkertijd een berichtje sturen? Mensen die meerdere media door elkaar gebruiken hebben minder grijze stof. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Sussex. Daarbij werden 75 mensen in de hersenscanner gelegd nadat ze waren ondervraagd over hun mediagebruik. Het is ook mogelijk dat mensen met weinig grijze stof gemakkelijker multitasken. 
Nicotine zorgt voor aandachtsproblemen
roken.jpgNicotine heeft een direct effect op de zich ontwikkelende prefrontale cortex bij pubers. Dat blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit in Amsterdam. De cortex is betrokken bij het nemen van beslissingen, impulsbeheersing, plannen en sociaal gedrag. Pubers die roken, lopen het risico om aandachtsproblemen te ontwikkelen. 
Maak je belevenis talig!
20477_kinderen.jpg

Waarom verdwijnen veel herinneringen rond zevenjarige leeftijd opeens? Docent ontwikkelingspsychologie Breeuwsma heeft hier wel een antwoord op. Hij denkt dat dit komt doordat het zelfbeeld van kinderen rond die leeftijd verandert. Kinderen gaan ingewikkelder denken. Dit heeft gevolgen voor het geheugen. Dat moet zich ‘reorganiseren’. Ouders kunnen dit deels verhelpen door de herinneringen van hun kinderen taliger te maken. Als ouder moet je dus niet aan je kind vragen: ‘Vond je het leuk vandaag?’ Wat meer effect heeft is de vraag: ‘Wat vond je het leukst vandaag?’. Amerikaans onderzoek wijst namelijk uit dat wanneer herinneringen talig zijn opgeslagen, ze een grotere kans hebben om bewaard te blijven!

Neparmen besturen met gedachtenkracht
gedachtekracht.jpgTwee computerhanden besturen met je gedachten. Uit onderzoek met aapjes is gebleken dat het kan! Onderzoekers luisterden met elektrodes de hersensignalen van twee aapjes af. Na enige tijd oefenen met een joystick, slaagden de dieren erin twee virtuele armen te besturen. Ze hoefden er alleen maar aan te denken! Of verlamde patiënten hier in de toekomst baat bij hebben? De wetenschap is een stap dichterbij! 
Pupillen verwijden met verbeeldingskracht
pupillen.jpgBeeldt u zich in dat u in een donkere kamer bent. Zonder dat u het wilt worden uw pupillen nu groter. En beeldt u zich nu eens in dat u buiten in de stralende zon staat. Uw pupillen worden nu kleiner. En dat terwijl er in werkelijkheid niks verandert. Zo sterk is uw geest. Uw pupillen reageren op de prikkels vanuit uw hersenen. Dit is -  na de onderzoek - de opzienbarende conclusie van de Universiteit van Oslo.
Karweitjes uitsteller gaat laat naar bed
uitstelgedragBent u al moe bij het opstaan? Het uistellen van karweitjes kan daarvan de oorzaak zijn! Wie uitstelgedrag vertoont, is ook geneigd om later naar bed te gaan. Zonder dat daar een goede reden voor is. Hoe meer karweitjes er uitgesteld worden, hoe vermoeider mensen de volgende dag zijn. Dus heeft u nog een vervelend karweitje liggen? Doe het dan meteen zodat u er vanaf bent. En de volgende dag helemaal fit bent! 
Alzheimer-gen bij baby's
alzheimer.jpgZo vroeg is het APOE4-gen al zichtbaar. Bij kinderen jonger dan twee jaar leidt het tot minder hersencellen. Dat is meetbaar, waardoor artsen dit APOE4-gen in beeld kunnen brengen. In bepaalde delen van de hersenen maken baby's met het gen minder cellen aan. En als die delen op latere leeftijd beschadigen, is de kans op Alzheimer groot. Of het gen ook de oorzaak van Alzheimer is, dat is nog niet bekend. De wetenschap blijft nog voor raadsels staan. Onderzoek wordt vervolgd.
Gamen goed voor ouder brein
20179_hersenweetje_beslissingen.jpgGoed nieuws voor ouderen die beter willen kunnen multitasken. Het spel NeuroRacer kan ze daarbij helpen, zeggen Amerikaanse onderzoekers. In dit spel moeten spelers een auto besturen met een joystick. Hierbij moeten ze goed letten op de borden langs de weg. Na het spelen, konden de ouderen niet alleen multitasken: ook de concentratie en het werkgeheugen verbeterden. Na zes maanden was het effect nog aanwezig! 
Dyslectici lezen nauwkeuriger op klein scherm
dyslectie.jpg

Goed nieuws voor mensen met dyslexie. Amerikaans onderzoek toont aan dat sommige dyslectici sneller en nauwkeuriger lezen op een klein scherm. Denk aan een e-reader of i-Pod. Dit geldt alleen als de tekst uit enkele woorden bestaat. En voor dyslectici die zich moeizaam kunnen concentreren op woorden. Brengt de nieuwe technologie nog meer voordelen voor dyslectici? De toekomst zal het uitwijzen.

Angst 's nachts behandelen?
angst.jpgDoor mensen steeds weer aan hun angst bloot te stellen, wordt deze minder. Zo werkt angsttherapie. Uit onderzoek blijkt nu dat die angsttherapie ook ’s nachts kan plaatsvinden. Onderzoekers hebben ontdekt dat ze het emotionele geheugen van mensen tijdens de slaap kunnen manipuleren. Stel je mensen ’s nachts bloot aan een geur die aan angst gekoppeld is? Dan wordt die angst minder. Is een nieuwe therapie geboren?
Het brein van een computer
chipbrein.jpgEen chip die ‘denkt’ als het menselijk brein? Dankzij een doorbraak bij de Amerikaanse computerpionier IBM, kan de wereld chips straks omschrijven als het brein van een computer. De chip ter grootte van een postzegel vergt minder stroom dan de conventionele processor in een pc. Daarnaast is hij veel sneller en kan hij complexe vraagstukken gemakkelijker oplossen. Het menselijk brein vervangen kan nog niet. Onze grijze massa telt honderd miljard neuronen. De IBM-Chip heeft daarbij vergeleken de denkkracht van een bij. Het zal daarom nog wel even duren voordat de processor in een gewonen pc is te vinden stellen onderzoekers.  
Boef-detector in het brein
20065_hersenweetje_boefdetector.jpgOndanks hun levenservaring blijken ouderen extra gevoelig voor fraude. Maar liefst 80% van de slachtoffers van oplichting is ouder dan 65 jaar. Een verklaring hiervoor zou kunnen liggen in de anterior insula. Dat is een hersengebied dat dient als een soort boef-detector. Het wordt actief als we een onbetrouwbaar persoon zien. Bij ouderen is dit gebied minder actief, blijkt uit onderzoek. Hierdoor zijn ze minder wantrouwend dan jongere mensen. 
Compenserende kracht in de sport
penalty.jpgVeel keepers geloven in een compenserende kracht. Als de penalty de vorige keer links werd ingeschoten, zal het nu wel rechts zijn. Maar dat hoeft niet het geval te zijn. Wetenschappers hebben penaltyreeksen van alle WK’s en EK’s tussen 1976 en 2012 geanalyseerd. Hierbij zagen zij dat keepers naar de linkerhoek duiken wanneer er drie keer naar rechts is geschoten. Penaltynemers zouden hiervan kunnen profiteren zegt professor Patrick Haggard van de Londense universiteit. 
Laag bloedsuiker goed voor brein
lage_bloedsuikerspiegel.jpgEen hoog bloedsuikergehalte zorgt vaker voor geheugenproblemen. Zelfs bij mensen die geen last hebben van diabetes, aldus Duits onderzoek. Mensen met een laag bloedsuikergehalte scoren beter op geheugentests. Ook hun hippocampus – die een belangrijke rol speelt bij het geheugen – blijkt groter. Wellicht dus dat gezonde voeding en veel bewegen geheugenproblemen in de toekomst kunnen voorkomen! 
Een pilletje werkt
20506_pil.jpgGebruikt u medicijnen? En helpen deze medicijnen altijd? Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat het slikken van een pilletje altijd helpt. Ook als deze pillen geen echte medicijnen zijn maar placebo’s. Verschillende testpersonen kregen envelopjes met pillen. Daarbij was niet bekend of dit het echte medicijn was of de placebo. Dit had een verrassende uitkomst! Het resultaat was bij beide pillen hetzelfde. Kortom, het slikken van een pil is al genoeg. Of dat nu een echt medicijn is of een placebo. Zitten onze klachten dan toch tussen onze oren?
Slaap maakt hersenen schoon
20490_slaap.jpg

Onderzoekers van de Universiteit van Rochester Medical Center in de staat New York hebben een belangrijke functie van slapen ontdekt. Slapen vergroot de ruimtes tussen de hersencellen. Hersenvocht kan op deze manier sneller de afvalstoffen wegspoelen uit de hersenen naar de lever, die de stoffen afbreekt. Dit zou de verklaring kunnen zijn voor het herstellende invloed van slaap op de hersenen. ‘Het lijkt erop alsof het brein moet kiezen tussen twee gedaantes: wakker en alert of in slaap en opruimen,’ zeggen de onderzoekers. ‘Het is net als een huisfeestje. Of je entertaint je gasten, of je ruimt op, maar allebei tegelijk gaat niet.’

Verband tussen Alzheimer en slaaptekort
slaaptekort.jpgVolgens wetenschappers van het Radboud Alzheimer Centrum in Nijmegen verhoogt chronisch slaaptekort het risico op Alzheimer. Zij ontdekten dat een 'verkeerd' eitwit minder wordt afgebroken bij het wakker blijven. De stapeling van dit 'verkeerde' eiwit wordt gezien als veroorzakers van Alzheimer. Met dit onderzoek is een nieuw stukje van de puzzel rond Alzheimer opgelost. 
Hersenweetje van de week > Gokkers denkfout
collapse_down.png
box_outer_corner.gif
box_inner_corner.gif
21206_roulette.jpg

Bent u al eens naar het casino geweest? En zag u elke keer het balletje van de roulette op zwart vallen? Dan zou hij de volgende keer toch op rood moeten vallen? Mensen zijn van nature geneigd om te denken dat toeval een compenserende kracht heeft. Na al die zwarte balletjes in de roulette, moet het balletje toch een keer op rood terechtkomen? Echter: bij los van elkaar staande gebeurtenissen is er geen compenserende kracht. Elke worp van het balletje is een geval op zich.


Klik hier voor meer interessante hersenweetjes!

bgbot.png