Selecteer een oefening voor de uitleg.
Homoniem is een taaloefening. Homoniemen zijn woorden die hetzelfde klinken, maar iets anders betekenen. Neem het woord muis. Dat wordt gebruikt voor een klein knaagdier, het dikke, vlezige gedeelte van je hand en ook voor het bedieningsapparaat van je computer. Vind in de volgende zinnen de homoniemen en tik ze in op uw toetsenbord. Door op de grote pijl of op enter te klikken, gaat u naar de volgende opgave.
DubbelZinnig is een uitdagende taaloefening. U krijgt telkens aan aantal zinnen te zien. In deze zin is een dier (niveau 1), een groente of fruitsoort (niveau 2) of een land (niveau 3) verstopt. Voorbeeld: in de zin ‘Zijn mam moet altijd ingrijpen’ zit het woordje mammoet verstopt. Aan u de taak dit woord op te sporen. Het gezochte woord kunt u intypen op uw toetsenbord. Klik op enter of op de grote pijl om naar de volgende opgave te gaan.
U ziet een aantal letters door het beeld zweven. Deze letters vormen een woord. Welk woord is dit? Vul met uw toetsenbord de juiste letters in. Heeft u een fout gemaakt? Ga dan terug met backspace.
GeenSynoniem is een Taaloefening. U krijgt telkens 3 woorden te zien. Twee zijn synoniemen van elkaar, één niet. Aan u de taak dat woord aan te wijzen. Door op de grote pijl te klikken, gaat u naar de volgende opgave.
WoordParen is een breinbreker in het thema Taal. Welke woorden vormen samen één woord? Zoek ze en sleep ze naar elkaar toe. Wilt u naar de volgende opgave? Klik dan op Enter of druk op de grote pijl.
LetterGreep is een breinbreker in het thema Taal. Een woord is verdeeld in lettergrepen. En deze zijn door elkaar gehusseld. Aan u de taak ze in de juiste volgorde te slepen, zodat er een Nederlands woord ontstaat.
Wilt u naar de volgende opgave? Klik dan op Enter of druk op de grote pijl.
Werk aan uw taalkennis met de oefening SpreekWoorden. Onder de balk met het alfabet moet een Nederlands spreekwoord of gezegde komen te staan. Alleen ontbreken er enkele letters. Typ de missende letters in op uw toetsenbord of selecteer ze met uw muis in het alfabet. Als u het spreekwoord of gezegde heeft geraden, gaat u automatisch door naar de volgende opgave. U kunt ook op de grote pijl klikken om naar de volgende opgave te gaan.
Verdeel de woorden in lettergrepen. Zet een knip in het woord op de plaats waar de lettergreep moet komen. Een knip zet u door met uw muis op de juiste plek in het woord te gaan staan en vervolgens te klikken.
Het is de bedoeling dat u twee verschillende woorden vormt door de afzonderlijke stenen te draaien. U mag zo vaak draaien als u wilt. Wanneer u op een steen klikt, draaien de twee letters ten opzichte van elkaar.
Bij de oefening CombiZin gaat het om taal. U krijgt een gedeelte van een gezegde te zien. Aan u de taak om dit gezegde op de juiste manier af te maken. Klik met uw muis op het juiste antwoord. Klik op de pijl voor de volgende opgave.
Train uw taalkennis met de oefening MisPel. Bij de oefening Mispel ziet u drie woorden. Twee woorden zijn onjuist gespeld. Eén woord is juist gespeld. Welk woord is dit? Selecteer met uw muis het juist gespelde woord. Klik op de grote pijl voor een volgende opgave.
Met Y-woorden werkt u aan uw taalgevoel en woordenschat. U krijgt telkens een aantal woorden te zien waarin één of meerdere letters Y zitten. Ziet u welk woord er wordt bedoeld? Vul de ontbrekende letters in. Voor de volgende opgave, klikt op de grote pijl. Of op enter.
Met X-woorden werkt u aan uw taalgevoel en woordenschat. U krijgt telkens een aantal woorden te zien waarin één of meerdere letters X zitten. Ziet u welk woord er wordt bedoeld? Vul de ontbrekende letters in. Voor de volgende opgave, klikt op de grote pijl. Of op enter.
Met C-woorden werkt u aan uw taalgevoel en woordenschat. U krijgt telkens een aantal woorden te zien waarin één of meerdere letters C zitten. Ziet u welk woord er wordt bedoeld? Vul de ontbrekende letters in. Voor de volgende opgave, klikt op de grote pijl. Of op enter.
Train uw taalkennis met Woordenschat. Bij deze taaloefening krijgt u telkens een aantal woorden te zien. Aan u de taak om de juiste beschrijving van deze woorden te vinden. Kijk, vergelijk en klik vervolgens de juiste beschrijving met uw muis aan. Klik op de grote pijl om naar de volgende opgave te gaan.
Bij Alfabet krijgt u telkens 5 woorden te zien. Aan u de taak om deze woorden op alfabetische volgorde te zetten. Dit doet u door ze met uw muis op de juiste plek te slepen. Klik met uw muis op de grote pijl om naar een volgende opgave te gaan. Of druk op enter.
Bij NonWoord traint u uw taalgevoel. U krijgt telkens drie woorden te zien. Twee daarvan zijn gewoon bestaande Nederlandse woorden. Maar een woord bestaat niet in het Nederlands. Aan u de taak om dit woord zo snel mogelijk te vinden. Heeft u het woord gevonden? Klik het aan met uw muis. Klik op de pijl voor de volgende opgave.
Oefen gratis taal met de oefening WoordLink. Welk woord completeert alle woorden? Gebruik voor deze oefening uw toetsenbord. Met backspace kunt u terug.
RijmBeeld is een creatieve taaloefening. U krijgt telkens een aantal afbeeldingen te zien. Welk woord rijmt er op deze afbeelding? Kies het juiste antwoord aan met uw muis. Klik op de pijl om naar de volgende opgave te gaan. Of druk op enter.
Train uw taal met de oefening AntoGram. Bij de oefening AntoGram is het de bedoeling om met de gegeven letters een tegenstelling van het woord in te vullen. Een tegenstelling van een woord is een ander woord met tegengestelde betekenis. Typ met uw toetsenbord de juiste tegenstelling in. Wanneer u een fout maakt, gaat u terug met backspace.
Train uw concentratie met de taaloefening WoordKlik. Selecteer de letters van het gegeven woord in de juiste volgorde. Heeft u een fout gemaakt? Maak dit ongedaan middels de herstel button rechts.
Train uw taalkennis met de oefening Anagram. Kijk goed naar de letterbrij links en maak er een woord van. Typ de letters in met uw toetsenbord. Heeft u een fout gemaakt? Ga dan terug met de backspace.
Verbeter uw taalkennis met de oefening Crypto. U krijgt enkele cryptische steekwoorden te zien. Welk woord wordt er omschreven? Typ de ontbrekende letters in op uw toetsenbord. Heeft u een fout gemaakt? Ga dan terug met de backspace. Bent u klaar? Druk dan op enter.
Zoek het gegeven woord in de letterbrij. Deze kan horizontaal, verticaal, diagonaal maar ook achterstevoren staan. Heeft u het woord gevonden? Klik met linker muisknop op de letters. U kunt ook uw linker muisknop ingedrukt houden om te letters te selecteren. Klik op de pijl om naar de volgende opgave te gaan.
Oefen uw kennis van de Nederlandse taal met de hersenkraker EenTeveel. U ziet een woord staan waarvan de lettergrepen door elkaar gehusseld zijn. Er staat één lettergreep extra tussen. Selecteer met uw muis de overbodige lettergreep. Verhoog uw concentratie met deze hersengymnastiek van Neurocampus.com!